Bemutatkozás

Az alapítvány 1994. évben hozta létre a Szatymazi Finn-magyar Barátság MG Tsz, a Szatymaz és Vidéke Takarékszövetkezetet, Sándorfalva Nagyközségi és Szatymaz Községi Önkormányzat, Magyarországi Gazdakörök Országos Szövetsége, Magyar Vállalkozói Kamara Csongrád megyei Szervezet, és több magánszemély.

Az alapítvány a Csongrád Megyei Bíróság Pk 60045/1995/1 szám alatt vette nyilvántartásba. Az alapítvány 2002-ben módosította alapszabályát és vált közhasznú szervezetté. Ezen módosítást a bíróság Pk 60045/1995/7 szám alatt vette nyilvántartásba.

Az alapítvány célja: A mezőgazdaságban és a kapcsolódó ágazatokban dolgozok oktatása, továbbképzése, részükre szaktanácsadás, bemutatok, kiállítások, szakmai tanácskozások és közösségi rendezvények szervezése, innovációs ˝informatikai, és technológiai ismeretterjesztő tevékenység. Nemzetközi kapcsolatok feltárása és kiépítése.
Az alapítvány az elmúlt időszak alatt igyekezett céljai megvalósítása érdekében, eredményesen tevékenykedni. Az önkormányzattal, a helyi gazdakörrel és a művelődési házzal együttműködve, minden évben az őszi és téli időszakban szakmai tanácskozásokat szervezett. Ennek keretében elsősorban a mezőgazdasági termelőket, vállalkozásokat érintő növénytermesztési, növényvédelmi, piacra jutást elősegítő tanácskozásokat szervezett. Külföldi kapcsolatok keretében 1997-es évben Belgiumba szervezett tapasztalatcsere látogatást, majd 19998-as évben a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumtól nyert 600 ezer forintos pályázati támogatással Spanyolországi tapasztalatcserét szervezett 18 termelő részvételével. Ugyanebben az évben a helyi gazdakörrel együttműködve részt vett a Budapesti Várban megrendezett mezőgazdasági kiállításon.

Külkapcsolatait a Romániai Maros megyei Gazdakörrel történő együttműködéssel is gyarapította, melynek kapcsán az erdélyi gazdák magyarországi látogatását szervezte, illetve szervezi jelenleg is.
Az alapítvány rendszeresen részt vesz a község területén évente megrendezésre kerülő nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár szervezésében. Ennek keretében szakmai tanácskozások megszerzésére is rendszeresen is sor kerül. Az alapítvány sokat tesz azért, hogy az ágazatban dolgozó termelőket felkészítse az Európai Unióban történő belépés után várható feladatokra.

Az alapítvány célja agrárinformációs adatgyűjtés és adatszolgáltatás beindítása is, annak érdekében, hogy segíteni tudja a termelők piacra jutására szükséges információ megszerzését és továbbjutását. . Ezen célja eléréséhez 2001-évben nyújtott be pályázatot a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai kormánybizottsághoz. E pályázaton az alapítvány 2.000.000 forint támogatást nyert melyből megvásárlásra kerültek a Teleház működtetéséhez szükséges eszközök: 4 számítógép, 4 monitor, 1db tintasugaras nyomtató, 1db multifunkciós másoló és fax.

  Somogyi György
Kuratórium elnöke